Tokaj Történelmi Borvidék
és Kultúrtáj Világörökség honlapja

www.tokajvilagorokseg.hu

vilagoroksegA tokaji borvidéket az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben, mint kulturtájat felvette a Világörökségi Listára.
Az 1979-es bortörvényben meghatározott Tokaj - Hegyaljai borvidék területe magába foglalja a legkiemelkedőbb termőhelyeket, melyek összesen kilenc település közigazgatási területének része, ide tartozik Bodrogkeresztúr is.

Mind természetes, mind építtetett környezetben gazdag látnivalót kínál.

Legrégebbi épülete az 1220 körül épült római katolikus templom. A Dereszla - dombon található Reb Steiner Saje „csodarabbi” sírja. A legrégebbi nem egyházi épület a XVII. században épült Rákóczi ház. A község közigazgatási területén található a Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, mely a Ramsári egyezmény szerint Európában egyedüli madárvilággal rendelkezik. Flórája, faunája változatos képet mutat.

A tokaji borvidék 1737-óta élvez védettséget, amikor egy királyi rendelet – a világon elsőként – zárt borvidékké nyilvánította.

A bortermelés ezen a vidéken közel három évszázada szigorúan szabályozott törvényi keretek között zajlik. Az ősi borpincékben nyomon követhető a tokaji bor termelésének minden mozzanata.